13 DECEMBER
Door Jantine Zilverschoon

Ludieke actie op De Parel

Lerarentekort heeft op De Parel ernstige gevolgen

Er werd al jaren voor gewaarschuwd, maar nu, anno 2022, is het op CBS De Parel werkelijkheid geworden. We komen leraren te kort.

Twee leraren zijn vertrokken naar het voortgezet onderwijs. Begrijpelijk, want daar is de werkdruk een stuk lager en verdienen ze aanzienlijk meer. Op de Pabo's zitten nauwelijks meer studenten. Ondanks alle inspanningen is het niet gelukt nieuwe leerkrachten aan te trekken. Ze zijn er gewoon niet meer.

De groepen zijn nu opnieuw ingedeeld, zodat de groepen 3 t/m 8 verspreid zijn over 4 leraren i.p.v. 6. De gemiddelde groepsgrootte is nu 47 leerlingen. Natuurlijk heeft dit allerlei nadelen: Onvoldoen werkruimte (vaak 2 leerlingen aan 1 tafeltje) en benauwde lucht. Lesgeven op 3 niveau's is afgeschaft. Dat geldt ook voor de plusklas en talentenmiddagen. Tijd om vragen te beantwoorden is er niet.De Cito-toetsen laten duidelijk lagere scores zien. Dat zal waarschijnlijk gaan betekenen dat leerlingen niet naar het niveau voortgezet onderwijs kunnen wat eigenlijk bij hun capaciteiten past.

Aan het eind van dit cursusjaar gaan er ook nog 2 collega's met pensioen en waarschijnlijk zullen we ook die vacatures niet kunnen invullen.

Hoe we het dan moeten gaan oplossen? Groepen van 72 leerlingen? Ouders het onderwijs zelf laten verzorgen? Wie een goed idee heeft mag zich melden!

Och, konden we de tijd maar een jaar of 5 terugdraaien. Toen was het nog op te lossen geweest.

« Terug naar het nieuwsoverzicht