12 APRIL
Door Jantine Zilverschoon

De traan

Op zaterdagochtend 14 april 2018 is naast de Dorpskerk van Westmaas het nieuwe oorlogsgedenkteken 'De Traan' onthuld. Voor het gedenkteken, op het kerkplein, ligt een tegel, met de namen van de 10 inwoners van Westmaas die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Bekende namen zijn Johannes Kolff en Nikolaus Bout. Naar hen zijn straten in Westmaas vernoemd.
Het gedenkteken bestaat uit een natuurstenen plaat met de 10 namen van de omgekomenen en daarop een blok waarin een traan is uitgezaagd. Het monument is een ontwerp van kunstenaar Eelse Bies uit Maasdam. 
De 'Traan' is het teken van gedenken in vrijheid, met een doorkijk naar het leven.

De monument is geadopteerd door cbs De Weerklank uit Westmaas. Vorig jaar is afgesproken dat de leerlingen elk jaar, de middag voordat de Koningsspelen plaatsvinden, de VRIJHEID zullen herdenken en overdenken bij het monument.
De afgelopen weken is in alle groepen van cbs De Weerklank uit Westmaas aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog tijdens thematisch werken. Het thema was 'Oorlog en Vrede'. 
Op donderdagmiddag 11 april jl. zijn de leerlingen van de bovenbouw vanuit school naar 'De Traan' gelopen. Daar is aandacht besteed aan herdenken in vrijheid en overdenken van de geschiedenis in relatie met het heden en de toekomst. Daarna hebben Pippa, Daan en Mark namens alle kinderen een krans gelegd bij het monument.
De plechtigheid werd op waardige manier afgesloten met 1 minuut stilte.

« Terug naar het nieuwsoverzicht