4 FEBRUARI
Door Jantine Zilverschoon

Escape Room

'Ik doe niks verkeerd, dus ik heb niks te verbergen.’ Een veel gebruikte reden om je niet druk te maken over het feit dat we allemaal stukjes privacy inleveren voor het gebruik van gratis apps of onze locatie delen met Google via je telefoon. Toch heeft iedereen iets te verbergen. Je laat bijvoorbeeld ook niet de deur open staan als je naar het toilet gaat en bepaalde geheimen deel je niet met iedereen. 
 
Twee docenten van Kite Educatie kwamen de twee groepen 8 van cbs De Bouwsteen uit 's-Gravendeel kennis laten maken met deze Escape Room. De leerlingen werden zich bewust van de impact en het gebruik van media en technologie en kwamen in aanraking met het concept van programmeren en coderen.

In de Escape Room streden twee groepen tegen elkaar om privacy gegevens van een persoon te hacken of juist te beveiligen. De agents en de hackers voerden allebei in een groep verschillende codeer- en programmeeropdrachten uit, waarbij ze codes ontcijferden en zo meer of juist minder informatie openbaar maakten. De gastdocenten begonnen met een introductie op het onderwerp privacy en bespraken met de leerlingen hoe zij denken over media, technologie en internet. Hoe gedragen zij zich op internet? En wat weten ze ervan af? Vervolgens werd de klas in tweeën opgedeeld en de gastdocenten verdeelden zich over de groepen. De leerlingen kregen per groep een koffer met materialen en aantekeningen die uit eerder onderzoek verzameld waren. Er waren in totaal vijf opdrachten die voltooid moesten worden. Deze opdrachten waren verschillende puzzels die allemaal raakvlakken hadden met programmeren, coderen, encryptie en geheimtaal, sociale media en internetgebruik. Op een centrale laptop vulden de leerlingen de gevonden antwoorden in en wie het eerst alle juiste antwoorden invoerde, had gewonnen. 

Het kwam aan op goede samenwerking, niet bij de pakken neerzitten als het even niet lukte en goed alle instructies volgen. Uiteindelijk 'wonnen' de hackers nipt van de agents.
 
Via onderstaande link kun je het uiteindelijke filmpje bekijken wat AD tv afgelopen vrijdag heeft gemaakt bij een les over de sporen die je achterlaat op internet. 
 

« Terug naar het nieuwsoverzicht