Sinds 18 april 2018 beschikt Westmaas over een eigen oorlogsmonument. Dit monument is door de scholen geadopteerd. In de maand april wordt tijdens lessen geschiedenis en burgerschap aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en aan de betekenis van vrijheid en blijvend herdenken, ook wanneer de mensen die de oorlog hebben meegemaakt het verhaal niet meer kunnen doorvertellen.
Vrijheid en diversiteit beginnen op de basisschool: hoe ga je respectvol en waardevol met elkaar om? Een positieve invulling van denken is van grote invloed op de maatschappij en de wereld van de toekomst...en dit begint op de scholen!
Op donderdagmiddag 25 april hebben de groepen 5 t/m 8 ‘s morgens om 11.30 uur het monument bij de Dorpskerk bezocht. Namens de scholen hebben Tobias en Ezra uit groep 5 een krans gelegd bij het monument. Deze activiteit vindt plaats in samenwerking met de Oranjevereniging en De Vlashoek.
Voordat we naar het monument gingen had groep 8 eerst een gastles van: 'Na de oorlog'.
Jessica van Leeuwen vertelde in groep 8 over de arrestatie van haar vader door de Sicherheitsdienst en zijn dwangarbeid in Duitsland.
Vanuit de Oranjevereniging waren 2 bestuursleden aanwezig bij de herdenking:
Hieronder staat hun reactie op het samen stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog en het gedenken van de overleden inwoners van Westmaas.
"We vonden het een zeer indrukwekkende bijeenkomst die we zojuist met de kinderen van jullie scholen mochten meemaken. Jouw verhaal Steven over De Traan en de betekenis daarvan. Helder en treffend. En dan niet te vergeten de stilte die de bijna 100 kinderen in acht namen. Geweldig!!!"