1 MAART
Door Regina van Gelder

Boer in de klas

Boeren hebben een verhaal. Ze produceren voedsel en brengen daarbij mens, dier en natuur samen. Dat verhaal willen de boeren graag vertellen aan alle kinderen in Nederland. Ze laten graag zien hoe spruitjes groeien, hoe groot een kalfje is als het geboren wordt, wat je allemaal kunt leren over de gezondheid van een kip door naar haar ei te kijken en waarom varkens speelgoed hebben.

cbs De Bouwsteen uit 's-Gravendeel leek dit een prima initiatief en in de afgelopen week zijn er in heel veel klassen boeren op bezoek geweest vanuit heel Nederland. Zij vertegenwoordigden ook de meest uiteenlopende agrarische richtingen: van een geitenboerderij tot een agrarisch bedrijf en van een melkveehouderij tot een bollenboer.
In de groepen 8 was een boerin uit Texel op bezoek die de kinderen vertelde over haar gemengd bedrijf met melkkoeien en pootaardappelen. De kinderen leerden over soorten aardappels, over de export, de grootte en over zetmeel. Ze zagen filmpjes over het hele proces van poten tot en met oogsten en deden proefjes om bijvoorbeeld het verschil te merken tussen rauwe en gekookte aardappel en wat zetmeel daarmee te maken heeft. En ze leerden wat zetmeel met onze sokken te maken heeft.
 
Foto's: W.Vergeer

« Terug naar het nieuwsoverzicht