29 JANUARI
Door Regina van Gelder

Saaie les over gemeentepolitiek

Als lid van een politieke partij bij andere partijen lobbyen om het voor elkaar te krijgen dat jouw voorstel met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen'.

Zomaar een van de opdrachten die kinderen kregen om door middel van een spelvorm de gemeentepolitiek wat beter te leren kennen.
De raadzaal van het gemeentehuis van de gemeente Hoeksche Waard in Oud-Beijerland  werd deze ochtend bevolkt met leerlingen van groep 8 van De Bouwsteen uit 's-Gravendeel. Onder leiding van een medewerkster van Prodemos werd in ruim anderhalf uur een spel gespeeld waarbij leerlingen een stad moesten inrichten. Daarvoor moesten veel keuzes gemaakt worden. Niet alleen het eigenbelang telde maar de leerlingen waren gekozen volksvertegenwoordigers die moesten opkomen voor de belangen van de inwoners van hun gemeente!
Daarnaast vormden ze in kleine groepjes partijen die natuurlijk ook hun partijbelangen probeerden te promoten. En dan hadden ze ook nog eens te maken met een beperkt budget. Allemaal aspecten die voorbij kwamen en waar de kinderen veel van leerden. Hoewel het spreken door een 'persoonlijke' microfoon ook een interessante uitdaging was.
Na het spel konden de kinderen vragen stellen aan (burger)raadslid Gert Jan Stapper, waar massaal gebruik van werd gemaakt!
 
Foto's: W.Vergeer

« Terug naar het nieuwsoverzicht