23 NOVEMBER
Door Jantine Zilverschoon

Les in Burgerschap

Burgerschap is in het basisonderwijs een verplicht vak geworden.Het gaat over de basisnormen en -waarden van onze samenleving. Leerlingen ontdekken bijvoorbeeld stap voor stap wat regels zijn en waarom ze worden opgesteld. Of hoe besluiten in de samenleving worden genomen en wat een rechtsstaat inhoudt.

Op de spannende verkiezingsdag heeft groep 6b van De Bouwsteen uit 's-Gravendeel een bezoek gebracht aan een stembureau in het dorp. De kinderen kregen daar uitleg over de hele gang van zaken rondom het stemmen door de voorzitter van het stembureau.
In alle klassen is de afgelopen dagen veel gesproken over de verkiezingen: over politieke partijen, lijsttrekkers, partijprogramma's en kieslijsten. In het groot ging het natuurlijk over de landelijke verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer maar op school zelf viel ook wat te kiezen: de kinderen konden zelf een stem uitbrengen op een nieuwe klassenvertegenwoordiger voor het leerlingenparlement. Zo zijn de kinderen ook gesprekspartner met de directie van de school!
 

« Terug naar het nieuwsoverzicht