1 FEBRUARI
Door Jantine Zilverschoon

Ooggetuigen watersnood vertellen

Vier oudere ooggetuigen van de watersnood van 1953 deden op 31 januari jl. hun verhaal in groep 8a van cbs De Bouwsteen in 's-Gravendeel. Indringende beelden die op hun netvlies geschreven staan werden doorverteld aan de kinderen. Voor hen is het soms moeilijk te begrijpen wat er toen allemaal gebeurde, zeker gezien de huidige moderne communicatiemiddelen en natuurlijk de Deltawerken.

Ruim 70 jaar geschiedenis werd door de verhalen naar deze tijd gebracht en kinderen konden voor zich zien wat er toen in een tijdsbestek van enkele uren gebeurde; hoe levens verwoest of juist gespaard werden.
In de ochtend werd al een wandeling gemaakt door het dorp waarbij Will van Velsen (oud-juf en lid van de Historische Vereniging) op kenmerken plekken in het dorp de soms heftige verhalen vertelde. Zo stond de groep bij de Molendijk waar zeker 20 mensen en kinderen omkwamen en werd een kijkje genomen in het 'doktershuis' aan het Van Der Bijlplein, waar een schilderij van Arie Hartman de geschiedenis van die dagen helder verbeeldt.
 

« Terug naar het nieuwsoverzicht