12 DECEMBER
Door Jantine Zilverschoon

Lichtjes op oorlogsgraven

Hoe het begon......
Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was waarom kan dat niet in heel Nederland? Hij zette een Facebook actie op poten met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen, zou dat toch heel mooi zijn. Het liep heel anders.....de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk: op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven. Een nieuwe traditie was geboren! In de afgelopen jaren zijn overal in het land stichtingen opgericht om m.n. de grotere erevelden met honderden tot duizenden graven van een lichtje te voorzien. Maar ook vaste en trouwe groepen mensen die belangeloos een enkel graf (of meerdere graven) verlichten. Of schoolklassen met hun leerkracht. Sinds enkele jaren worden er ook in België, Frankrijk, Duitsland en Indonesië lichtjes geplaatst op oorlogsgraven.
 
In 's-Gravendeel heeft dhr. B.van der Hoek jaren geleden het initiatief genomen deze actie ook in dit dorp gestalte te geven.Hij zegt over dit initiatief:"Het is heel belangrijk om dit soort dagen elk jaar opnieuw te gedenken, omdat vele soldaten destijds immers voor onze vrede hebben gezorgd. Misschien denken wij er te weinig over na en zijn we te druk met andere dingen bezig. Daarom mogen wij als jongere generaties trots zijn op onze soldaten, ook zij die nu in andere landen meedoen aan vredesmissies".
 
Vanaf het begin is ook cbs De Bouwsteen uit het dorp bij deze actie betrokken en veel kinderen uit de groepen 8 hebben in de afgelopen jaren lichtjes geplaatst bij de oorlogsgraven op de Oude begraafplaats aan de Kerkstraat en op de begraafplaats aan de Maasdamseweg. Helaas gooide corona roet in het eten de laatste paar jaar.
Dit jaar hopen we weer liefst in grote getale aanwezig te zijn en iedereen wordt natuurlijk van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!
 
Zaterdag 24 december 16.50 uur verzamelen bij de ingang van de oude begraafplaats aan de Kerkstraat in 's-Gravendeel. Na een inleidend praatje van een van de  wethouders van de Gemeente Hoeksche Waard zullen de eerste lichtjes worden geplaatst. Daarna lopen we naar de begraafplaats aan de Maasdamseweg en volgt hetzelfde ritueel. Daarna kan iedereen weer naar huis gaan, kerstavond tegemoet.
 

« Terug naar het nieuwsoverzicht