16 JUNI
Door Jantine Zilverschoon

Aangepast sporten

Na drie jaar betrekkelijke rust waren ze daar weer: groepen kinderen die in een rolstoel door het centrum van 's-Gravendeel ploeterden.

Het Platform Gehandicapten Beleid Hoeksche Waard i.s.m. Team Sportservice Zuid-Holland had weer een schoolproject georganiseerd voor de groepen 8.
 
Door miscommunicatie konden helaas niet alle aangeschreven scholen meedoen maar de leerlingen van cbs De Bouwsteen hadden na afloop van deze zonovergoten dag veel respect voor begeleiders die de hele dag aan de rolstoel gekluisterd zitten.
In een buitenparcours kwamen ze erachter dat in een rolstoel rijden nog niet zo gemakkelijk was; stoeprandjes, druk verkeer, hellinkjes, etc en tja, het was natuurlijk niet de bedoeling dat je dan je voeten mag gebruiken als extra steuntje.
 
Over de oorzaak en achtergronden van verschillende beperkingen werden de leerlingen bijgepraat in een theorie ronde door leden van het platform. Daarna was het weer hard werken in de sporthal met partijtjes rolstoelbasketbal geleid door coach Peter, die zelf als rolstoelbasketballer de zilveren plak haalde bij de Paralympics. Ooit was hij begenadigd voetballer, maar toen hij voor een meniscus operatie het ziekenhuis bezocht, verliet hij datzelfde ziekenhuis weer zonder linker been. Dat was door een persoonsverwisseling helaas afgezet.......
 
Naast deze intensieve sport was er ook nog goal bal; een spel dat gespeeld wordt door mensen met een visuele beperking waarbij een bal gebruikt wordt met belletjes.
Hier was het dus vooral de stilte in de hal die opviel.
De dag werd besloten met een plenaire bijeenkomst, waarbij de leerlingen filmpjes kregen voorgeschoteld over het dagelijks leven van mensen met een beperking en welke sporten er allemaal wel niet aangepast gespeeld kunnen worden.
 

« Terug naar het nieuwsoverzicht