19 MEI
Door Jantine Zilverschoon

Spannende strijd over privacy, encryptie en codetaal

Een Corona-app die bijhoudt waar je bent geweest? Natuurlijk! Alles om het virus onder controle te krijgen, toch? De privacy wordt makkelijk vergeten nu er lichamelijke dingen spelenOf 'Ik doe niks verkeerd, dus heb niks te verbergen'. Een veel gebruikte reden om je niet druk te maken dat we allemaal stukjes privacy inleveren voor het gebruik van gratis apps of onze locatie delen met Google via je telefoon.

Leerlingen van de groepen 8 van cbs De Bouwsteen uit 's-Gravendeel volgden een ochtend de workshop Escaperoom, ontwikkeld door KITE-Educatie. Tijdens de introductie werd gesproken over privacy, het gebruik van media, technologie en internet. Hoe gedragen de kinderen zich op internet, wat weten ze ervan af, etc. Vervolgens gingen de leerlingen in twee groepen uiteen: de agents en de hackers. Ze voerden beiden verschillende codeer- en programmeeropdrachten uit waarbij ze codes moesten ontcijferen om zo meer of juist minder informatie openbaar te maken.

De groepen kregen vijf opdrachten die bestonden uit verschillende puzzels die allemaal raakvlakken hadden met programmeren, coderen, encryptie en geheimtaal, sociale media en internetgebruik

De leerlingen leerden meer over termen als encryptie, cookies en ontdekten hoe een computer ‘denkt’. Maar samenwerken bleek het belangrijkste! Want wie niet als team werkte, kon de strijd niet winnen!

« Terug naar het nieuwsoverzicht