17 MAART
Door Jantine Zilverschoon

Schrijfster op bezoek

Kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander bracht een bezoek aan de leerlingen van groep 8a van cbs De Bouwsteen in 's-Gravendeel. Ze had een belangrijke boodschap voor de kinderen: Lees zoveel je kan! Het is belangrijk voor je algemene ontwikkeling, je snapt vaak eerder en beter wat er allemaal speelt, je woordenschat en kennis worden uitgebreid en je kunt er heerlijk bij wegdromen!

De schrijfster, vooral bekend geworden met boekenseries voor de onderbouw zoals de Spekkie en Sproet serie, De Effies en Supersticks, gaf de kinderen ook tips om te gaan lezen. Kies bv. een boek over een onderwerp dat je leuk of interessant vindt zoals sporten, geschiedenis of gamen. En vraag gerust advies aan je ouders, leerkracht of in de bieb.
Ze vertelde ook hoe bij haar een boek tot stand komt. Alle onderdelen van het schrijfproces kwamen voorbij, mede door interessante vragen van de kinderen.
 
In het tweede gedeelte van het bezoek stond het al in 1992 verschenen boek 'Alleen Beer mocht mee' centraal. Tijdens de kinderboekenweek van 2020 stond dit toen heruitgegeven boek ook in het middelpunt.
Het is een aangrijpend boek over Trudi, een meisje dat 10 jaar was toen de Tweede Wereldoorlog in Ned.Indië uitbrak. Ze moest verschillende keren verhuizen, kwam in een zgn.jappenkamp terecht, werd daar ook nog eens doodziek en in al die jaren was Beer de enige die ze overal mee naar toe kon nemen.
 
Dit waargebeurde verhaal tekende Den Hollander op uit de mond van een voormalige kinderoppas (Trudi) die ze voor haar kinderen inhuurde. Toen Trudi overleed, is Beer uiteindelijk ook in haar kist meegegaan.

« Terug naar het nieuwsoverzicht