11 JUNI
Door Jantine Zilverschoon

Escape room

‘Ik doe niks verkeerd, dus ik heb niks te verbergen.’ Een veel gebruikte reden om je niet druk te maken dat we allemaal stukjes privacy inleveren voor het gebruik van gratis apps of onze locatie delen met Google via je telefoon. Toch heeft iedereen iets te verbergen. Je laat bijvoorbeeld ook niet de deur openstaan als je naar het toilet gaat en bepaalde geheimen deel je niet met iedereen. 

Onder leiding van twee gastdocenten van KITE educatie gingen leerlingen van de groepen 8 van cbs De Bouwsteen in 's-Gravendeel aan de slag met een bijzondere escaperoom; in plaats van ergens uit te ontsnappen stapten de leerlingen in de rol van agent of hacker en hadden ze de belangrijke taak om persoonsgegevens te beschermen of juist openbaar te maken.

De agenten en de hackers voerden allebei in een groep verschillende codeer- en programmeeropdrachten uit, waarbij ze codes ontcijferden en zo meer of juist minder informatie openbaar maakten.

De gastdocenten begonnen met een introductie op het onderwerp privacy en bespraken met de leerlingen hoe zij denken over media, technologie en internet. Hoe gedragen zij zich op internet? En wat weten ze ervan af?

Vervolgens kregen de leerlingen per groep een koffer met materialen en aantekeningen die uit eerder onderzoek kwamen. Er waren in totaal vijf opdrachten die voltooid moesten worden. Deze opdrachten bestonden uit verschillende puzzels die allemaal raakvlakken hadden met programmeren, coderen, encryptie en geheimtaal, sociale media en internetgebruik. Op een centrale laptop vulden de leerlingen de gevonden antwoorden in en wie het eerst alle juiste antwoorden had ingevoerd, was de winnaar.

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht