3 MEI
Door Jantine Zilverschoon

Veteraan bezoekt groep 8 van De Weerklank

Op donderdag 22 april heeft een (oorlogs)veteraan groep 8 bezocht van CBS De Weerklank. Zijn naam is Aloys Bijl.
In 1979 was hij onderdeel van de eerste lichting die naar Libanon werd gezonden. Daar fungeerde hij als techneut en was hij verantwoordelijk voor onder meer de stroomvoorziening en bouwtechnische aspecten.
Met de groep is gesproken over verschillende vormen van oorlog en over normen en waarden (gedrag). Natuurlijk is er ook gesproken over ontoelaatbaar gedrag tussen kinderen onderling (o.a. cyberpesten) en tussen volwassenen en kinderen. 
De veteraan heeft zijn persoonlijke verhaal gedeeld met de leerlingen. De gastles van de veteraan paste uitstekend bij de geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog, de herdenking en bevrijding (4 en 5 mei) en bij burgerschap: respect voor de medemens.
De kinderen deden erg goed mee en stelden goede vragen. De leerlingen waren enorm betrokken bij de les en hebben veel gehoord en geleerd over het belang van vredesmissies. 
Met elkaar werd geconcludeerd dat de leerlingen in de toekomst verantwoordelijk zijn voor 150 jaar vrede en veiligheid (2 x 75 jaar). Deze verantwoordelijkheid begint vandaag: als leerlingen elkaar op school niet pesten, zal oorlog in de toekomst wellicht verleden tijd zijn!

« Terug naar het nieuwsoverzicht