25 JANUARI
Door Jantine Zilverschoon

Bijzondere voorleesgast


De groepen 8 van cbs De Bouwsteen uit 's-Gravendeel hadden een bijzondere gast tijdens het Nationale Voorleesontbijt: Annett Hoogvliet.
Opgegroeid in voormalig Oost-Berlijn kreeg ze al op jongere leeftijd het idee te ontsnappen aan de Oost-Duitse beklemming. Met haar voormalige vriend wist ze op 18-jarige leeftijd Hongarije te bereiken. Van daaruit lukte het haar de (vrije) Oostenrijkse grens te passeren, verstopt in de kofferbak van een auto. Al die tijd kon ze niets van haar plannen en het uiteindelijke resultaat delen met haar naasten. Een half jaar later zou het toenmalige IJzeren Gordijn langzaam ontmanteld worden. Eindelijk vrij!
Wat betekende dit nou eigenlijk? Wat was die vrijheid waard? Wat kon ze nu wel wat eerst niet kon? Haar verhaal, de dilemma's, de moeite; uiteindelijk heeft ze alles aan papier toevertrouwd en in 2012 verscheen haar boekje 'Vrijheid - wanneer ben ik eindelijk vrij?'
Annett las voor, vertelde haar levensverhaal en ging met de kinderen in gesprek; over vrijheid, vrije meningsuiting, zelf keuzes kunnen maken in het leven (zoals een volgende school), het werk kunnen doen wat je zou willen, etc.
Al met al een bijzonder ontbijt met een meer dan bijzondere gast!

« Terug naar het nieuwsoverzicht