17 FEBRUARI
Door Jantine Zilverschoon

Wat is ondernemen?

De leerlingen van de groeiklas 7-8 op cbs De Bouwsteen in 's-Gravendeel weten er inmiddels al veel vanaf. Met het project ‘ jong ondernemen’ startten ze hun pop-up store. Op de verkoopdag mochten ze hun zelfgemaakte producten aan de leerlingen van een andere groep verkopen. Ze werkten met zgn. Biz euro’s en moesten serieus aan de slag om te proberen winst te gaan maken! Het materiaal voor hun producten, maar ook de huur van de werkruimte moest worden betaald, ze leerden hoe ze hun kosten en uitgaven moesten vastleggen en ze berekenden hoeveel hun zelfgemaakte producten kostten en voor hoeveel ze het dachten te kunnen verkopen. Nadat alles bedacht en ontworpen was, deden de bedrijfjes hun pitch voor Ardi van der Hoek (directeur Jumbo ‘s Gravendeel). Hij stelde kritische vragen en stimuleerde hen ook handige verkoopacties te bedenken. Uiteindelijk werd de waarde van hun bedrijfsaandelen vastgelegd. Daarna begon de productie en werkten de teams hard door om alles op tijd af te krijgen voor de verkoopdag.

Eindelijk was het dan zo ver; de pop-up stores werden ingericht en leerlingen uit de groepen 5 kwamen ‘shoppen’. Ze kregen elk 5 Biz Euro te besteden en alles moest op. Er werd gestreden om klanten en alle verkooptrucs werden gebruikt. De kraam van de Biz Euroshop, die pennenbakjes en ‘pompons grabbelen’ verkocht, was als eerste uitverkocht. Bij ‘Koopeiland’ konden kinderen hun schouders laten masseren en armbandjes kopen. ‘De Stuiterende Lezers’ hadden boekenleggers in de aanbieding, verkochten stuiterballen en hielden een tol wedstrijd. En de ‘Vliegende Bakjes’ verkochtten eveneens pennenbakjes en gevouwen vliegtuigjes. Ook organiseerden deze ondernemers een 'vliegtuig- vouw - cursus' en een vliegwedstrijd.

Aan het einde van de morgen werd de balans opgemaakt. Bij drie bedrijfjes lag de winst dicht bij elkaar, maar de Biz Euroshop had overduidelijk de meeste winst weten te maken. Zij verdienden maar liefst 139 Biz Euro. 

Alle deelnemers hebben veel geleerd van het project en vooral veel plezier gehad!

« Terug naar het nieuwsoverzicht