23 JANUARI
Door Jantine Zilverschoon

Beperkingen en hulpmiddelen

Leerlingen van groep 6a van cbs De Bouwsteen uit 's-Gravendeel zijn in deze periode bezig met een bijzonder onderwerp bij wereldoriëntatie. Ze komen het een en ander te weten over menselijke beperkingen maar ook over hulpmiddelen die het leven met een beperking wat aangenamer maken. 

Daarom was er een speciale gast in de klas: Nico Moret uit Strijen. Nico is het grootste deel van zijn leven blind en kwam daarover vertellen in de klas. Zo heeft hij het grootste deel van z'n jeugd in Zeist gewoond bij het blindeninstituut Barthiméus. Daar leerde hij omgaan met het blind zijn in het dagelijks leven en leerde hij braille; het schrift waarmee blinde mensen kunnen lezen en schrijven.
Na een spervuur van heel uiteenlopende vragen van de kinderen, liet Nico het gebruiksgemak zien van een smartphone bv. de dicteerfunctie zodat hij niet hele stukken hoeft te typen bij whatsapp. Ook liet hij de werking zien van de braillemachine. Letters en cijfers worden omgezet in kleine puntjes die op (dikker) papier worden gezet.
Hij gaf alle kinderen een tekst mee in braille die ze thuis konden gaan ontcijferen. De kinderen vonden het heel erg interessant en het bezoek was dan ook zo voorbij.
 

« Terug naar het nieuwsoverzicht